ABC-ul Achizitiei unei Case

Nu mai vrei sa stai in chirie? Te-ai hotarat sa iti cumperi o casa? Habar n-ai ce implica? Pentru ca esti un fel de “bebelus al imobiliarelor” iti ofer cateva ponturi in ceea ce priveste vanatoarea de case.

ABC-ul achizitiei unei case evidentiaza o serie de informatii, factori si elemente de care este recomandabil sa tii cont in alegerea viitoare.

  1. Cautarea unei locuinte nu este o treaba usoara

Ai crede ca,datorita internetului,cautarea unei locuinte este un lucru simplu si la indemana. Doar sunt atatea portaluri cu anunturi,site-uri imobiliare etc. Simplu,nu? Introduci niste criterii de cautare si casa mult visata apare.Dar ce te faci cand aceeasi proprietate apare in 3-4 anunturi diferite cu preturi diferit?Ce faci cand localizarea exacta nu apare in anunt? Si,bineinteles ca mai exista varianta ca locuinta ta perfecta sa fie deja vanduta.

Procesul de cautare a unei locuinte,pe cont propriu, este destul de greoi,mai ales in tara noastra unde sunt destul de putine reglementari juridice in domeniul imobiliar. Cel mai la indemana,ar fi sa colaborezi cu o agentie imobiliara,respectiv un agent imobiliar.

  1. Ai nevoie de un PLAN

Cand pornesti in cautarea unei locuinte,ai nevoie de un plan. Ar fi bine sa stii ce iti doresti,atunci cand contactezi un agent imobiliar. Nu e suficient sa ii spui ca vrei un apartament cu 3 camere,de exemplu.  E bine sa ii spui la cee taj ai vrea sa fie apartamentul,pe care parte a blocului (est,vest etc), sa fie aproape de metrou,sau de piata, sau de scoala etc. De ce toate aceste amanunte? Pentru ca sa economisesti timp.Ai tau,in primul rand, si apoi pe cel al agentului sau al vanzatorului. Nu are sens sa mergi la zeci de vizionari.doar pentru ca se refuzi locuinta vizitata pentru ca aceasta nu inceplineste criteriile vizate de tine.

Comunica,cat mai clar si mai complet cu agentul tau, ca acesta sa iti poata programa vizionari cat mai apropiate de dorintele tale.

  1. Nu viziona sau nu oferta daca nu iti cunosti bugetul

Unul din punctele din planul de mai sus este Bugetul.

Pana nu stii ce buget ai pentru achizitia unui apartament sau unei case,nu are sens sa mergi la vizionari.Daca ai nevoie de un credit bancar,asigura-te ce suma vei primi. La fel,daca imprumuti de la prieteni sau familie,fii Sigur ca acestia iti vor acoperi suma necesara pentru achizitie dorita.

Abia dupa ce stii care este suma pe care te poti baza, poti porni in cautarea de case si poti face oferte pentru ce iti place.

De ce sa nu te angajezi printr-un antecontract,inainte de a fi sigur pe suma pe care o ai pentru o achizitie de apartament? Exista riscul ca in perioada stabilita prin antecontract, sa nu acumulezi suma necesara pentru achitarea locuintei ofertate si acest caz vei pierde o suma considerabila de bani.

Deci,nu uita,asigura-te ca ai banii pentru locuinta dorita.

  1. NU viziona din curiozitate

Este foarte deranjant, atat pentru vanzator cat si pentru agent sa suporte o vizionare din curiozitate.De ce? Pentru ca, de cele mai multe ori,cumparatorul care vizioneaza “din curiozitate” nu cumpara,si din nou,timp si chiar bani, irositi. Vizionarea din curiozitate este un fel de turism imobiliar si o mod de a pierde timp inutil.

  1. NU viziona in zone pe care nu le cunosti

Sansele ca sa achizitionezi o locuinta intr-o zona pe care nu o cunosti,sunt destul de mici. Este mai bine sa mergi inainte in zona ,sa vezi daca iti place, daca in zona respectiva indeplineste cerintele sau dorintele tale de baza( piata, scoala, spital,metrou etc) si abia apoi sa-ti programezi  o vizionare.

Vei da dovada de neseriozitate,daca vei merge la vizionare si spune  ca iti place casa,dar “daca stiam cum e in cartier,nu mai veneam”. Daca vrei sa fii tratat cu profesionalism si seriozitate,este bine sa le oferi,la randul tau.

  1. Oferteaza doar daca ai siguranta de 100% ca vrei sa cumperi locuinta

Ai vizionat casa,ti-a placut si acum te gandesti ce sa faci. Fie ca discutam despre un spatiu rezidential sau unul de lucru, de un atelier auto sau un spatiu comercial, inainte de a-ti da acordul de cumparare sau de a face o oferta, gandeste-te foarte bine. Este frustrant,atat pentru vanzator cat si pentru agentul imobiliar, sa accepte o oferta,sa pregateasca actele casei, sa programeze intalniri la notar si tu ,sa ii anunti ,ca de fapt te-ai razgandit si nu mai vrei sa cumperi locuinta respectiva.

Asigura-te ca este locuinta pe care o vrei si odata ce ai ajuns la un acord cu vanzatorul ,nu te mai razgandi.

  1. Asigura-te ca agentul imobiliar este profesionist

In general,agentii imobiliari negociaza in numele vanzatorului.Scopul lor este sa obtina un pret corect pentru clientul lui. In aceasta privinta, avem recomandari ferme din partea specialistilor din domeniu, precum colectivul Deblocari Usi care, de multe ori, reitereaza importanta contractarii unor profesionisti din domeniu pe care te poti baza atat din punct de vedere tehnic cat si comercial.

Daca iti doresti un agent imobiliar care sa negocieze pentru tine, asigura-te ca ai un contract cu acesta si ca este profesionist si iti respecta dorintele. Poate crezi ca vei economisi ceva bani,daca te vei ocupa singur de achizitia unei case,dar,de cele mai multe ori, dupa cateva zeci de vizionari iti vei da seama, ca probabil,aveai mai mult de castigat ,daca ai fi lucrat cu un agent imobiliar profesionist.In acest mod,vei economisi timp si nervi,si , de ce nu ,si ceva banuti.

  1. Respecta-ti PLANUL

Odata ce ti-ai stabilit zona/ zonele preferate, fii ferm si nu te abate de la planul tau,doar ca sa ii faci pe plac agentului imobiliar. Pierzi timp si poti pierde sib ani, daca mergi sa vezi si unde a spus agentul ca sunt “proprietati bune”. Fii ferm si vizioneaza doar in zonele pe care le doresti si care stii ca indeplinesc cerintele tale.

Este clar ca decizia de a achizitiona o locuinta implica destul de multe lucruri ,si ca vei intampina destule provocari in acest process,dar daca in final vei avea casa visurile tale,toate provocarile depasite vor fi doar motive de mandrie si bucurie pentru tine si cei dragi tie.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *